Som tam - recept
120 g liten grön papaya
eller hälften papaya, hälften morot
1,5 msk palmsocker
1 msk fisksås
1-2 vitlöksklyftor
25 g rostade jordnötter
25 g gröna långbönor
2-6 birdchili eller röd chili (6 st blir mycket hett)
50 g körsbärstomater
eller 2 medelstora tomater
1/2 lime
ev. 1 msk malda torkade räkor
______
Skär långbönorna i 2-3 cm bitar. Ta bort stjälkarna från chilin. Skär de medelstora tomaterna i 6 klyftor vardera.
Skala och kärna ur papayan. Strimla fruktköttet fint och lägg det i en skål. Strimla ev. morot. Mortla alla övriga ingredienser till en grov smet och blanda med papayan och ev. moroten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås.
Servera med jasminris eller klibbris
Du hittar alla råvaror i affären Papaya Coconut - Asiatiska Livsmedel i Södertälje.